Зеленски призова Запада да обяви Русия за „спонсор на тероризма”

Зеленски призова Запада да обяви Русия за „спонсор на тероризма” Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел осъди жестокостите, извършвани от руските въоръжени сили и техните съюзници в Украйна, предаде Ройтерс.
"Европейският съюз активно подкрепя всички мерки да се гарантира понасяне на отговорност за нарушенията на човешките права и нарушенията на международното хуманитарно право, извършвани по време на руската агресия в Украйна", се казва в неговото изявление, разпространено вчера.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че смъртта на десетки украински военнопленници в руски затвор показва ясно, че Русия трябва да бъда юридически призната за държава спонсор на тероризма. "Призовавам за това особено САЩ. Трябва да има такова решение и то е необходимо сега", заяви той в редовното си среднощно видеообръщение.
Вчера проруски сепаратисти в Донецката област съобщиха, че след атака срещу контролиран от тях затвор в селището Еленовка са били убити десетки украински военнопленници. Москва заяви, че обстрелът е бил от украинска страна, а Киев каза, че атаката е дело на руските сили и я окачестви като военно престъпление.
30.07.2022, 11:29 часа
687 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha