Закриват училището в Доктор Йосифово

Закриват училището в Доктор Йосифово Училището в монтанското село Доктор Йосифово ще бъде затворено. През новата учебна година първолаците ще са със 100 по-малко от тази година. Децата в това училище са малко и всички класове са смесени, каза общинският кмет Златко Живков. Според него този начин на обучение не е най-добрият.
"Преди да стана кмет на общината бях началник на Инспектората по образование, така че цялата мрежа от учебни заведения на територията на област Монтана познавам изключително добре. Основната причина за закриването на учебните заведения, особено в малките населени места, е свързана с демографската картина и с недостатъчния брой ученици", заяви той.
Общинските съветници в Монтана вече гласуваха за закриването на Основно училище "Христо Ботев" в село Доктор Йосифово. Те предлагат на министъра на образованието училището да спре работата си от следващата учебна година. Към момента във всички паралелки от 1 до 8 клас учат 40 деца. Обучението е в слети класове, а през следващите години не се очертава да се запишат повече деца. Материалната база на училището е остаряла и не отговаря на съвременните изисквания, а седемте учители в селото са в пенсионна или предпенсионна възраст. Майчиният език на голяма част от децата не е български и те трудно се социализират. Това са част от причините общинските съветници да стигнат до това решение", категоричен е Живков.
"Защо ще го затварят? Да не го затварят! Аз не искам, все пак сме тук от първи клас. Предпочитаме да е до 12 клас, отколкото да ходим в Монтана. Тук в селото ни е по-добре", споделят деца от училището.
"Причината е свързана с демографския проблем и с намаляване на броя на учениците", каза и директорът на учебното заведение Елза Каменова.
"Тези деца ще бъдат возени всяка сутрин и след обед до 2-ро Основно училище в Монтана", заяви тя.
"Сградата на училището в Доктор Йосифово ще остане под охрана, докато не се реши, как да се процедира с нея", добави Златко Живков./БНР
16.08.2022, 16:17 часа
1414 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha