Смъртоносни сблъсъци избухнаха в Триполи, породиха страхове от по-мащабна война в Либия

Смъртоносни сблъсъци избухнаха в Триполи, породиха страхове от по-мащабна война в Либия Съперничещи си фракции се сблъскаха в столицата на Либия в събота в най-тежките боеве там от две години насам.
Министерството на здравеопазването на правителството на Триполи потвърди, че загиналите са 12 души, а 87 са ранени. Не е уточнен броят на цивилните, които са пострадали.
Има опасност продължителните боеве в града за контрол над правителството да хвърлят Либия отново в пълномащабна война след две години сравнителен мир, който доведе до неуспешен политически процес, насочен към провеждане на национални избори.
Борбата за властта в Либия противопоставя базираното в Триполи Правителство на националното единство (GNU) под ръководството на Абдулхамид ал-Дбейба и съперническа администрация под ръководството на Фатхи Башага, която е подкрепена от базирания в източната част парламент.
Сблъсъците избухнали през нощта, когато една от основните групи в Триполи нападнала база, държана от друга, което е довело до часове на стрелба и взривове.
Боевете се засилили по-късно в събота сутринта с огън с тежки картечници и минохвъргачки, разположени в различни централни райони. Стълбове черен дим се виждат над силуета на Триполи.
28.08.2022, 09:28 часа
846 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha