Видинската пожарна отчете работата си през годината

Видинската пожарна отчете работата си през годината Видинската пожарна представи анализ на дейността си през 2022 г. През последните месеци, в следствие на увеличения брой на пътно-транспортните произшествия както в цялата страната, така и на територията на Видинска област, екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“са по-натоварени с осъществяването на аварийно-спасителни дейности. Пример за особено сериозен инцидент е катастрофата в началото на юни тази година между товарен автомобил и пътнически влак, при която екипите на Регионалната дирекция са съдействали за изваждане на телата на загиналите машинисти.
Това отчете директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин комисар Стилиян Пешев по време на пресконференция, организирана по повод Седмицата на пожарната безопасност (12-18 септември), която се провежда във връзка с професионалния празник на огнеборците.
„До момента 2022 година е относително спокойна. Преобладаваха традиционните за сезона произшествия. Това са през зимния период пожари в жилищното стопанство в следствие на къси съединения, небрежност при боравене с нагревателни и отоплителни уреди; през летните месеци – в следствие на засушаването имахме и увеличен брой произшествия в полските територии, както и в горски“, заяви комисар Пешев.
Главен инспектор Генади Янчовски, началник на сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“, представи актуалната оперативна обстановка на територията на област Видин. От 1 януари до 12 септември 2022 година екипите на пожарната в област Видин са реагирали на 844 сигнала за произшествия. От тях 587 са пожари, 131 от които са с материални загуби. 202 са аварийно-спасителните и помощните операции. „За съжаление и през тази година имаме загинали и пострадали. За посочения период имаме един загинал и един пострадал“, каза гл. инспектор Янчовски.
Гл. инспектор Георги Георгиев, началник на сектор „Превантивна и контролна дейност“, съобщи, че е създадена организация за подобряване на пожарната безопасност по време на предстоящите избори за Народно събрание, които ще се проведат на 2 октомври. „Създадена е организация за проверка на образуваните 239 избирателни секции, както и за обследване на помещенията, където ще се съхраняват бюлетините. Имаме готовност при необходимост да осигурим резервно ел. захранване за гарантиране на нормалното протичане на изборите“, заяви гл. инспектор Георгиев.
На 20 септември ще бъде проведено тактическо учение, съобщи комисар Пешев. В него ще участват и служители от сектор „Специализирани оперативни дейности“ към Регионалната дирекция на пожарната в Монтана, ще се включат и представители на полицията, спешна помощ, БЧК. Първият етап ще се проведе на брега на река Дунав, в района на Колодрума, където ще бъде симулирано засядане в плитчините на малък туристически кораб и спасяване на паднали във водата пасажери. След това учението ще продължи на полигона за обучение на водачи на МПС, който се намира в началото на град Видин, в района на „Видахим“. Там ще бъде симулирано обезопасяване на превозно средство, превозващо радиоактивен материал с неустановен произход.
„В миналото, когато бяхме пожарна и аварийна безопасност, основните ни дейности бяха 90% пожарогасене, докато сега осъществяваме разнородна по вид дейност, свързана с опазване живота и здравето на хората и така наречената защита на населението“, отбеляза директорът на РДПБЗН. Той подчерта, че затова основен приоритет е провеждането на качествена професионална подготовка. От няколко години пожарникарите в област Видин вече разполагат с нова, модерна техника и с необходимото оборудване за всички дейности, които са разписани в Закона за МВР. Налице е и необходимата кадрова обезпеченост. „Регулярно се провеждат конкурси за назначаване на пожарникари. До края на годината очакваме нов такъв конкурс да бъде обявен. Има кандидати – повишен е интересът към нашата професия: има конкурси, в които за едно място се борят от порядъка на десет-дванадесет човека, така че успяваме да подберем качествени млади кандидати“, каза комисар Пешев. /в. "Ние"
14.09.2022, 11:21 часа
309 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha