Над 500 танцьори от 3 държави се събират във видинско село

Над 500 танцьори от 3 държави се събират във видинско село Видинското село Кутово е домакин на Третата национална среща на танцовите клубове "Веселие".
На 17 септември в Златорожието край Дунав, танцьори, представители на пет от общо 25 клуба „Веселие“ от страната, ще покажат богатството на българския фолклорен танци и ще зарадват и веселят местното население, каза Албена Борисова, организатор на видинския клуб "Веселие", който е домакин на срещата.
Клубът е създаден преди близо 12 години, разказа художественият ръководител Димитър Карчев, а от една година и половина танцьорите са самодейци към Народно читалище "Синя светлина"- село Кутово. Когато създавахме танцов клуб „Веселие“, идеята ни бе да радваме и веселим хората в малките населени места, да покажем красотата и богатството на българския народен танц, сподели Албена Борисова. Последваха участия на танцовия ни клуб в чужбина-Сърбия, Турция, Румъния, получихме редица награди, медали, грамоти. Тогава се роди и идеята всички подобни клубове в страната да се обединим и проведохме първата си национална среща в Стара Загора преди две години.
Над 500 участници и гости се очаква да се включат тази събота във веселието по време на Третата национална среща във видинското село Кутово, каза още Борисова. Сред участниците, които ще потопят публиката в магията на българските народни танци, са танцови самодейни и детски състави от България, Сърбия и Румъния, фолклорната група при народно читалище "Просвета" село Гъмзово, танцови клубове "Веселие" от Стара Загора и Хасково, състави от градовете Берковица и Средец, Ансамбъл "Дунав" Видин и Ансамбъл "Дунав" Лом.
За доброто настроение ще се погрижи Бреговската духова музика, шествие ще направят група гайдари. Специални гости на срещата са румънската народна певица Мария Капитанеску , Лора Асенова и оркестър „Видин“,  Виктория Васкова, медалист от Копривщица и певицата Райна./БТА
16.09.2022, 13:22 часа
962 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha