Танцов ансамбъл за автентични хора от Липен в борба за "Живи човешки съкровища"

Танцов ансамбъл за автентични хора от Липен в борба за "Живи човешки съкровища" Танцов състав за автентични хора ще представи област Монтана в националния етап по попълване на системата „Живи човешки съкровища“ на ЮНЕСКО.
Поддържането на системата цели съхраняване на важни за България и нейната култура знания, дейности и умения на общности, групи и отделни лица, тяхното предаване на следващите поколения, както и да осигури тяхната видимост чрез публично признание на национално и международно равнище.
На областния етап от подбора се състезаваха две читалища с името „Пробуда” от региона – в Крапчене и Липен. Комисия с председател Анна Щърбанова от БАН и членове Деница Шивачева - експерт от РЕКИЦ „Читалища“ – Монтана, доц. д-р Ваня Иванова Георгиева – директор на РИМ – Монтана и Мариела Николова - старши експерт в община Монтана обаче решиха областта да бъде представена от танцов състав за автентични хора с ръководител Цецка Иванова от читалището в Липен. 
Селектираните от областните комисии кандидатури ще бъдат разгледани от национална комисия и някой от тях ще бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.
 
22.09.2022, 13:35 часа
447 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha