Разбиха мащабна мрежа за руска пропаганда с над 4000 профили в социалните мрежи

Разбиха мащабна мрежа за руска пропаганда с над 4000 профили в социалните мрежи

Компанията Meta е разбила руска пропагандна мрежа насочена към Европа. В доклад, получен от социалната мрежа, се говори за мащабна организация от страна на Русия. 
Според Руслан Трад, журналист и сътрудник по въпроси на сигурността, става дума за шест страници във Фейсбук, които закупуват реклами за популяризиране на публикации за енергийната криза в Германия и призовават за премахване на санкциите върху руския газ. "Мрежата се състои 1633 акаунта, 703 страници, 29 профила в Инстаграм и една група във Фейсбук. Те насърчават интересите на Кремъл. Отнася се не само за Германия, но и за Франция, Великобритания, Италия. Профилите и страниците части от мрежа са общо над 4000. Съобщенията гласят да не се пращат оръжия за Украйна", разкри Трад. 
По думите му над 60 страници имитират легитимни медии. "Например "Билд", "Анса", "Гардиън", "Шпигел". Те споделят до 4 публикации, които са платени и набират голяма популярност. Дадени са 105 000 долара за кампанията. Страниците са създадени бързо, идеята е да се покрие по-голям набор потребители във Фейсбук, които са на същото мнение", разясни той.
Трад сподели, че степента на манипулация на Балканите е 1/3 от населението. "Регионът е много важна част от стратегията на Русия", уверен е Трад. 

29.09.2022, 13:15 часа
426 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha