Плетенето на рибарски мрежи в Кошава с номинация за "Живи човешки съкровища"

Плетенето на рибарски мрежи в Кошава с номинация за "Живи човешки съкровища" Днес изтича срокът за изпращане на протоколите от работата на областните комисии и пълните досиета на селектираните кандидатури за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища - България". От област Видин е определена кандидатурата „Плетене на рибарски мрежи – традиционен занаят от с. Кошава”, на НЧ „Съзнание - 1928". Един от малкото рибари, които продължават да практикуват този занаят, е 66-годишният Венцислав Николов. 
"Помня бай Петър, бай Георги, те основно са ми показали тия игли, тапи, въжета... първо ги плетем и после ги слагаме на въжета и с тапи, определени размери, трябва да знае колко е голямо окото, какви размери и колко е висока мрежата и самото платно на мрежата се поставя върху въжета, за да можеш да ловиш риба. Ако не знаеш как - рибата ще излезе от мрежата...", каза Венцислав Николов.
От област Монтана за участие в националния етап по попълване на системата "Живи човешки съкровища - България" е определена кандидатурата на танцовия състав за автентични хора при народно читалище "Пробуда" село Липен. В област Враца не са постъпили номинации и няма излъчени кандидати. 
Селектираните на областно ниво живи човешки съкровища ще бъдат разгледани от комисия и някои от тях ще бъдат вписани в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Очаква се това да стане до края на октомври. /БНР
30.09.2022, 14:27 часа
346 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha