Опасни никотинови дъвки са новата мода сред учениците

Опасни никотинови дъвки са новата мода сред учениците Никотинови "дъвки" са новата опасна мода сред учениците. Те са забранени за продажба на лица под 18 години, тъй като имат вредно въздействие върху подрастващите, но въпреки това са лесно достъпни, алармират експерти.
След лятната вълна на райския газ, новата тенденция е със същата опасна сила. В интернет въпросните дъвки се рекламират като никотинови паучове, които били новият "най-модерен начин за приемане на никотин". Те представляват малки бели пакетчета, съдържащи синтетични влакна, наситени с никотин и различни аромати. В сайтовете за продажбата им е описано и как се употребяват - не се дъвчат или поглъщат, а се поставят под горната устна, като по този начин никотинът и ароматите се абсорбират по-пълно от лигавицата през венеца.
Макар да се рекламират като съдържащи медицински клас никотин (без тютюн), изрично е написано, че те не се препоръчват за непушачи, за лица под 18 г., за бременни, хора със сърдечни заболявания и т.н. Смята се, че съставките им може да окажат редица химични и отровни вреди върху целия организъм, дори да бъдат канцерогенни.
Въпросните "дъвки" могат да се купят от всяка будка за цигари. Както на повечето места няма проблем непълнолетни да се сдобият с тютюневи изделия, електронни наргилета и т.н., така и никотиновите дъвки  се продават на деца и ученици, без никакъв контрол, възмущават се запознати.
Отговорност за това носят обаче и родителите, които дават парите и повечето от които вероятно дори не са чували за новите никотинови дъвки.
Експерти призовават за реакция от всички нива. Контрол трябва да има както вкъщи, така и в училище, но и в по-мащабен план - да се следи по-стриктно за продажбата на забранени предмети от страна на компетентните институции. 
11.10.2022, 13:16 часа
428 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha