Резултат от обезлюдяването: Пет общини в област Монтана не покриват изискванията за общински център

Резултат от обезлюдяването: Пет общини в област Монтана не покриват изискванията за общински център Пет от единадесетте общини в област Монтана не покриват критерия да бъдат общински центрове, сочат данните от последното преброяване на населението. 
Законът за административно-териториалното устройство определя 6 000 жители, като праг над който има смисъл да се създава  община.  
В област Монтана на това изискване отговарят 6 общини – Монтана, Лом, Берковица, Бойчиновци, Вълчедръм и Вършец. Останалите пет – Брусарци, Георги Дамяново, Медковец, Якимово и Чипровци не покриват този критерий. Това означава, че при евентуално ново териториално деление на страната, би трябвало да се влеят в най-близката община, която отговаря на законовата норма.
За 10 години между последните две преброявания на населението жителите на областта са намалели с 28 148 души, или с 19%. Община Монтана се е стопила с малко над 7 000 човека - до 46 000 души. Още по-тежка е ситуацията в останалата част  на региона. Сериозен спад има в балканските общини Георги Дамяново и Чипровци, както и в Лом. В крайдунавската община за 10 години хората са намалели с 5 200 души.
19.10.2022, 10:30 часа
1134 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha