Вижте какво решиха общинските съветници в Монтана

Вижте какво решиха общинските съветници в Монтана До 2025 година община Монтана трябва да редуцира броя на безстопанствените кучета и животните постепенно да бъдат настанени в приюти. Това е записано в приетата от Общинския съвет Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета 2022-2025 г., стана ясно по време на редовна сесия на общинските съветници в града на Огоста.
Сред мерките предвидени в документа са:
- увеличаване отговорността и културата на хората, които отглеждат кучета;
- насърчаване на регистрацията и кастрацията на домашните любимци;
- по-висока събираемост на таксата за отглеждане на куче;
- установяване на устойчиви практики за осиновяване на безстопанствени животни.
Мерките ще се финансират от държавния и местен бюджет, от международни програми, както и чрез дарения от граждани и фирми.
Съветниците разрешиха общината да ползва банков кредит – кредитна линия до 1 000 000 лв през 2023 г., с краен срок за погасяване 25.01.2024 г. Средствата ще се използват при временен недостиг на бюджетни средства от „Алианц банк” при лихва 2%, като разходът за година по този кредит ще е 20 000 лв.
Заседанието упълномощи кмета Златко Живков да представлява и подпише всички необходими документи по изпълнението на съвместен проект с турската община Адъяман, Техологичен институт по аквакултури – България и Асоциация на интернет издателите и журналистите в Адъяман-Турция.  
Проектът се финансира по програма Побратимяване на градове между Турция и ЕС със 111 000 евро. Като водещ партньор Монтана трябва да осигури 11 100 евро. Целта на този проект е обмен на опит и ноу-хау за опазване на водите и рибите в двете общини.
Съветниците одобриха намерение на областния управител за кандидатстване по процедура „Енергийно обнован на публичен сграден фонд” по Механизма за възстановяване и устойчивост. Става дума за изготвяне на технически паспорти и енергоспестяващи мерки на сгради на площад „Жеравица” номер 1 и 3 беше променена структурата на общинската администрация чрез вътрешно разместване, като числеността ѝ остава 143 души
21.10.2022, 10:26 часа
692 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha