Игличките за инжектиране на инсулин с писалки ще се заплащат от НЗОК от 2024 година

Игличките за инжектиране на инсулин с писалки ще се заплащат от НЗОК от 2024 година Игличките за инжектиране на инсулин с инсулинови писалки ще се заплащат от НЗОК от 2024 година. Това решение е взето на заседание на Надзорния съвет на НЗОК днес.
Решението е публикувано на интернет страницата на НЗОК. Средствата за игличките трябва да се предвидят в проекта на Закона за бюджета на НЗОК за 2024 година, като се планира Касата да плаща 100 иглички годишно за 65 000 здравноосигурени пациенти, които са на конвенционална инсулинова терапия, и 200 иглички годишно за 38 000 здравноосигурени пациенти, които са на интензифицирана инсулинова терапия.
Игличките сега не са безплатни за никого, каза Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Това е първата стъпка и, макар че не са много, все пак е нещо, тъй като досега игличките не са били безплатни, коментира Котова решението на надзорниците. По думите ѝ една игличка би трябвало се ползва еднократно, като на ден са необходими 2-5 иглички. Ще продължаваме да настояваме да се увеличи броят им, каза още тя. Тези иглички са необходими и за децата, болни от диабет, и за възрастните, допълни Котова.
22.10.2022, 08:51 часа
459 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha