Украинската армия е нанесла унищожителен удар по чеченски батальон край Херсон

Украинската армия е нанесла унищожителен удар по чеченски батальон край Херсон Над 40 са загиналите бойци, а двеста са били ранени при удар по чеченски батальон в Южна Украйна, обяви ръководителят на херсонската областна военна администрация Серхий Хлан.
Ракетният удар е бил по училище, което е използвано за база на батальона в село Каири в анексираната от Русия Херсонска област
"Медуза" отбелязва, че коментарите на чеченския лидер Рамзан Кадиров за заличаване на украински градове дойдоха малко след появата на тези съобщения, но той не споменава подобни събития.
На този фон Украйна вече получила първите системи за противовъздушна отбрана NASAMS
"Доставихме две системи NASAMS преди две седмици. Днес ги инсталират в Украйна", каза в интервю за Си Ен Би Си изпълнителният директор на производителя Raytheon Грег Хейс, цитиран от “Дневник“. Той бе попитан защо САЩ изпращат само NASAMS, а не произвежданите от същата компания по-далекобойни "Пейтриът".
По думите му тези системи могат да свалят всичко в небето от дронове и балистични ракети.
Основното притеснение на САЩ за изпращането на “Пейтриът“ в Украйна е оръжието да не бъде използвано срещу цели на руска територия, защото има обсег от над 300 км. "Краткосрочно ще са NASAMS, дългосрочно може да са "Пейтриът", подготвени сме да доставим каквото ни инструктира правителството", коментира Хейс
Придобиването на NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System) е особено важно за защитата на Украйна. Системата служи са сваляне на дронове, самолети, хеликоптери и крилати ракети. Специално иранските дронове успяха да извадят от строя част от украинската енергийна система преди армията да се научи как да ги обезврежда.
 
*Снимката е илюстративна
26.10.2022, 09:20 часа
428 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha