Заради бедността: Хора от Северозапада най-често стават жетви на трафик

Заради бедността: Хора от Северозапада най-често стават жетви на трафик Страната ни запазва едно от водещите места в негативната класация на ”износ” на хора. Данните сочат, че жертвите на трафик са както за външния - международния, така и за вътрешния пазар на страната. Най-често жертви на сексуална и трудова експлоатация стават основно хора от икономически по-слабите райони като Видин, Монтана, Враца, Плевен.
Въпреки, че в България за този проблем се говори от години и има достъпната информация в електронните медии, страната ни запазва едно от водещите места в негативната класация на държавите, от които се "изнасят" хора.
Целта на подобен тип престъпления е жертвите да бъдат използвани и експлоатирани. Най-често това се случва при опитите на гражданите да намерят по-добре заплатена работа и по-добър живот в страната или чужбина.
По данни на прокуратурата за 2021 г., пострадалите от трафик българи са 468. От  Националната комисия за борба с трафика на хора в страната са идентифицирали 132-ма пострадали.
На 18-ти октомври отбелязахме Европейския ден за борба с трафика на хора. Незаконното похищение и експлоатация на хора с цел материална изгода за трети лица е съвременна форма на робството, с която се характеризира 21-и век.
Помощ може да бъде потърсена на национална телефонна линия - 0 800 20 100, на нея могат да се подават както сигнали за борба с трафика на хора, така и да се сигнализира за проверка на работа, която предизвиква съмнение. За 2021 г. има близо 800 обаждания към горещата линия.
28.10.2022, 16:29 часа
1321 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha