Парламентът решава дали да бъде предоставена военна помощ за Украйна

Парламентът решава дали да бъде предоставена военна помощ за Украйна Очаква се днес Народното събрание да вземе решение дали България да предостави военна помощ на Украйна.
Първа точка на пленарното заседание са два проекта на решение. Едният е за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна, предложен от парламентарната група на "Демократична България" (ДБ). Другият е проект на решение за възлагане на Министерския съвет да предостави военна и техническа помощ на Украйна с вносители Десислава Атанасова и група депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Предложението на „Демократична България“
Проектът на ДБ предвижда в съответствие с гласуваните общи политики и процедури на ЕС и НАТО, Министерският съвет (МС) в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване (въоръжение, боеприпаси, техника) в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание веднага след подписването му. 
На Министерския съвет се възлага в срок от 30 дни да внесе в парламента всеобхватна програма за превъоръжаване на Българската армия, като се отчита предоставянето на въоръжение за Украйна и се предложат планове за заместваща техника от съюзниците ни.
От ДБ предлагат да бъде създадена и временна комисия в Народното събрание от по двама депутати от парламентарна група, която да контролира изпълнението на решението.

Предложението на ГЕРБ-СДС
ГЕРБ-СДС предвиждат правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в това число и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията.
В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи.
Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.
Министерският съвет да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС.
Според приетата програма Народното събрание трябва да гласува и проект на решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар. Вносители на това предложение са Делян Добрев и депутати от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Както и решение за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия.
03.11.2022, 09:23 часа
447 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha