Решено: Изпращаме военна помощ за Украйна

Решено: Изпращаме военна помощ за Украйна Народните представители приеха на първо четене България да изпрати военна помощ на Украйна. „За“ гласуваха 176 народни представители, 50 се обявиха „против“, а един „въздържал се“.
По време на гласуването групата на БСП начело с Корнелия Нинова вдигна листа с надписи „Не на оръжията! МИР“.
В проекта внесен от ГЕРБ-СДС се предвижда правителството да подготви и внесе проект на решение на парламента за военна и техническа помощ за Украйна, в т.ч. и от наличността с отпаднала необходимост, като принос към международните усилия за подпомагане жертвите на агресията.    
В срок до един месец от гласуване на решението Министерският съвет трябва да извърши преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на страната ни чрез подмяна със съвременни и съвместими със съюзниците отбранителни системи. Затова правителството ще трябва да проведе и преговори със страните от алианса за предоставяне на заместващ или усилващ капацитет.
МС да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека за нарушаване на Европейската конвенция за правата на човека, е записано още в проекта на ГЕРБ-СДС.
03.11.2022, 14:42 часа
511 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha