Проф. Радулов: Парите, дадени за построяване на оградата по границата, са отишли в нечии джобове

Проф. Радулов: Парите, дадени за построяване на оградата по границата, са отишли в нечии джобове "От изслушването на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в парламента стана ясно, че има още много какво да се направи по отношение на укрепването на границата. Нашето желание да бъдем приети в Шенген пряко кореспондира с това. ... Това е навременен разговор, за да може да се подобри ситуацията на границата, при положение че виждаме увеличаване на мигрантския поток".
Това заяви пред БНР експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, бивш депутат.
Според експерта по национална сигурност голямата сума, дадена за построяване на граничното съоръжение, е отишла в нечии джобове:
"Не е максимално използвана възможността да се направи по-непристъпна българската граница. Явно, че става дума за корупция".
Той подчерта, че и техническите съоръжения по границата са остарели:
"Това е система, която трябва постоянно да се поддържа. Трябва да има хора, които да следят непрекъснато най-новите технологични открития за противодействие и да ги прилагат".
Проф. Николай Радулов изказа предположение, че правителството ще внесе предложения в Народното събрание за увеличаване на наказанията за каналджийство и за нелегално преминаване на граница:
"Това е увлечение на всички силови структури да искат повишаване на наказанията, надявайки се, че това ще намали престъпленията. Старо правило е, че не големината на наказанието действа профилактично, а неговата неотменност. Колкото и високи да са наказанията, те не действат психологически върху престъпника, ако могат да бъдат избегнати".
10.11.2022, 16:50 часа
599 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha