Отпадането на мерките срещу COVID-19 ще върне грипа тази зима

Отпадането на мерките срещу COVID-19 ще върне грипа тази зима Отпадането на мерките срещу COVID-19 най-вероятно ще върне грипа тази зима. Тъй като през последните две години почти нямаше случаи у нас, това отслаби имунитета ни към него. Затова учени очакват по-тежък сезон. Още повече, че има деца, които никога не са се срещали с него.
Според експерта проф. Тодор Кантарджиев у нас най-вероятно ще има настъпление на тип А, а пикът се очаква през март. Затова и препоръча хората с компрометиран имунитет вече да се ваксинират, за да си осигурят защита до разгара на епидемията.
Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова също напомни, че грипът не е за подценяване.
„Трябва да отчетем и факта, че грипният сезон в Австралия тази година започна по-рано и според някои предварителни оценки е бил най-сериозният от пет години насам. За окончателни заключения обаче все още е рано“, обясни тях. Тя даде пример с данни на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) от 28 октомври, според които в периода 1-22 октомври най-малко 880 000 души в Австралия са се разболели от грип, 420 000 души са посетили лекар, 6900 души са били хоспитализирани и 360 души са починали поради грипно заболяване или усложнения, свързани с него.
„Съобщено беше и за първата смърт на дете. Смята се, че това е най-големият брой хоспитализации, докладвани по това време на сезона от 10 години насам. Честотата на хоспитализация е най-висока при възрастни на 65 и повече години и деца от 0 до 4 години. Тя е в съответствие с нивата, наблюдавани по същото време през предишни грипни сезони при по-възрастните, но е относително завишена за децата“, обясни вирусологът. Проф. Александрова изтъкна, че досега преобладава H3N2, докато предишните сезони са циркулирали предимно H3N2.
„В момента е твърде рано да се каже колко сериозен ще бъде предстоящият сезон и целта на тази информация не е хората да се плашат, а да са подготвени за него“, каза проф. Александрова.
13.11.2022, 15:46 часа
664 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha