Отпуснаха близо 2 милиона и половина за ремонт на храмове в Монтанско

Отпуснаха близо 2 милиона и половина за ремонт на храмове в Монтанско Храмове в Монтанско ще бъдат обновени със средства от Програмата за развитие на селските райони.
Отпуснати са около 2.4 милиона лева за ремонт и реставрация на 4 църкви. Това са храмовете на Клисурския и Лопушанския манастир, “Свети Николай Нови” в Лом и “Рождество Богородично” в Берковица.
На Клисурския манастир вече са отпуснати за старт на дейностите почти 270 хиляди лева, обявени са и търговете за изпълнители. Там трябва да бъдат извършени консервационно-реставрационни работи на стенописите и иконите на иконостаса, да бъдат доставени ново църковно обзавеждане и църковна утвар. Не са предвидени строително-монтажни работи. Проектът е на стойност 573 500 лева.
Лопушанският манастир “Свети Йоан Предтеча” предвижда консервационно-реставрационни работи по магерницата, което ще даде възможност за запазване на културното наследство и облика на сградата. Планира се също закупуване на кухненско оборудване, обзавеждане на стаите, пейки и беседки за двора. Дейностите са на стойност 575 420 лева.
Ломският храм “Свети Николай Нови” получава 573 500 лв., които са за ремонт, реставрация, подобряване на околното пространство и вертикална планировка. Вече са обявени необходимите процедури за избор на изпълнител.
С 586 300 лева обновяват храма “Рождество Богородично” в Берковица. Със средствата предстои да бъдат извършени ремонт, консервация и реставрация. Ясно е и дружеството, спечелило търга за реновиране, както и фирмата, която осъществява надзор.
16.11.2022, 15:22 часа
563 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha