В навечерието на Никулден: Ето по колко върви рибата в Северозапада

В навечерието на Никулден: Ето по колко върви рибата в Северозапада Най-предпочитаната риба за никулденската трапеза – шаранът, се предлага на цена от 8 до 10 лева за килограм в Северозапада, показва проверка на БТА.
Във Враца цената на задължителния „гост“ на никулденската трапеза е твърда – 9 лв. За такава сума на килограм може да бъде закупен той на общинския пазар в града. В Монтана цената стига 10 лв., а във Видин варира между 8 и 10 лв. за кг.  В сравнение с предходни години цената на шарана се е увеличила с  не повече от три лева, но хората го забелязват и недоволстват, коментират търговци. 
По пазарите и сергиите за жива риба не липсват и алтернативни предложения. Пресен сом се търгува за 15 лева, есетрата е 23 лв. за кг, бял амур - по 10, пъстърва по 12 или 13, ако е изчистена, таранка – 5 лева, сьомгова пъстърва по 21 и др. Таранката се продава само за 3 лева за килограм. Въпреки славата й на костелива риба, възрастните клиенти я купуват заради цената. Котлети от толстолоб могат да бъдат закупени на цени от 11-12 лева за килограм, а глава, с която да се приготви вкусна супа, също може да се купи по 2-3 лева за килограм.
Същевременно представители на дирекциите по безопасност на храните извършват извънредни проверки във връзка с предстоящия празник. Проверяват се и всички местата, на които се продава риба и рибни продукти. Проверките ще продължат до 6 декември вкл. и в складовете за търговия на едро, веригите, хипермаркетите, супермаркетите, също така заведенията за обществено хранене, по-малките магазини, като се обръща внимание особено на пазарите, където не трябва да се допуска нерегламентирана продажба на риба. Проверяват се и  т.нар. вани, защото тези обекти са регистрирани като временни и трябва да имат необходимите условия за продажба на жива риба, като въздух и прясна вода.
 
04.12.2022, 13:42 часа
5087 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha