Министър Шишков: Пътят Мездра – Ботевград ще бъде готов през 2024 г.

Министър Шишков: Пътят Мездра – Ботевград ще бъде готов през 2024 г. Пътят между Мездра и Ботевград ще бъде готов през 2024 г. Това обяви днес служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той бе поканен от депутатите да докладва какво се случва са големите пътни проекти у нас. 
Един от тях – скоростното трасе между Ботевград и Видин, касае пряко жителите на целия Северозападен регион.  В отсечката Видин - Макреш има забавяне заради  учредяване на сервитути за множеството инженерни мрежи. Вече са издадени необходимите разрешителни и предстои възобновяване на работата на терен, каза министър Шишков.
На отсечката Ружинци – Монтана се изпълняват устройствени процедури, като се очаква обезпечаването на трасето да е извършено до май 2023 г. и строителството да започне от средата на следващата година.
В участъка между Монтана и Враца има проблем с трасето. Проектирано е то да преминава край складове с боеприпаси и сега се прави нова разработка, а вероятно ще се наложи и нова Оценка на въздействието върху околната среда.
Друг голям проект, който касае Северозападния регион, е строежа на магистрала „Хемус“ . От планираните 420 километра, към момента са изградени само 191. Строят се участъците 1, 2 и 3, като напредъкът по всеки от тях е съответно, 66%, 20% и 47 процента.
За лотовете 4 и 5, където има незаконно строителство,  МРРБ предлага законово уреждане за "търпимост", за да може да продължи работата по тези участъци.
Шести лот на магистралата е на финална фаза на отчуждаване.
Лотове 7 и 8 имат проблеми с трасето - минават край складове за боеприпаси и до защитена територия с ловно стопанство. В момента се разработва  решение за заобикаляне.
И при лот 9 има засечка - заради "съседство с гробище", но трасето вече е коригирано и се очаква да стартира работата по техническия проект, каза още министър Шишков.
 
13.12.2022, 16:53 часа
3643 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha