Зарков: Който е управлявал най-дълго време е виновен най-много за Шенген

Зарков: Който е управлявал най-дълго време е виновен най-много за Шенген Това, за което имам надежди е, че парламентът ще има достатъчно време да съществува, за да свърши няколко много важни работи. За съжаление с всеки изминал ден тези надежди се сблъскват с реалността. Това каза в студиото на Euronews Bulgaria служебният министър на правосъдието Крум Зарков.
За антикорупционния закон съм умерен оптимист, защото все пак беше приет на първо четене. Има реална възможност, въпросът е има ли желание. Умерен оптимист съм, а бях оптимист, защото днес в пленарна зала се случи нещо неприятно. Беше отхвърлен друг важен законопроект, част от плана – законът за защита на лица, които подават сигнали за нарушения.
За КПКОНПИ идеята е президентът да има квота, да не е само парламентарна, за да има взаимен контрол. Освен членът, който ще бъде избиран от президента, ние предлагаме магистратите също да избират хора в тази комисия, за да може освен политически квоти да има и професионални.
За пръв път от 2008 г., когато България беше осъдена от Европейския съд за правата на човека, че няма ефективно средство за разследване на главния прокурор, сме предложили проект, който според Съвета на Европа отговаря на европейските стандарти. Той все още на обществено обсъждане. То ще приключи на 19-и, надявам се да мине бързо през МС и да го внесем в парламента докато е време. Става дума за съдя с ранг на върховен съдя, който по даден сигнал ще изпълнява функциите на прокурор, за разследването по този сигнал срещу главния прокурор.
Сюжетът с изборния кодекс отне страшно много време на НС и много от енергията на народните представители в публичния дебат, а нямаше нужда. Сега той отново ще бъде на вниманието на народните представители, след като президентът последователно, спрямо позициите които е защитавал през годините, го върна за ново обсъждане. Надявам се, че хартиената коалиция ще преосмисли вижданията си, тъй като това, което сътвориха като закон е вредно.
Не сме в Шенген, защото Нидерландия, а в последствие и Австрия ни спряха за това. България е изпълнила изискванията преди 11 г., а съвсем наскоро по наша молба дойдоха да ги проверят пак. В политически и дипломатически план България има подкрепа на 24 от 27 страни-членки, на Европейския парламент с много голямо мнозинство и на Европейската комисия на най-високо ниво.
Кой е виновен за това, че не покриваме напълно европейските стандарти за върховенството на закона – до някаква степен сме виновни всички. Който е управлявал най-дълго време е виновен най-много.
В момента, това което би ни свършило работа е гласуване на необходимите законопроекти. Те ни трябват до известна степен и за Шенген, за сваляне на мониторинговия механизъм, но и всичко това да оставим настрани, тези закони са нужни на българските граждани – да живеем в уредена държава.
15.12.2022, 10:30 часа
466 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha