В каква саксия да засадите цветята у дома

В каква саксия да засадите цветята у дома Със сигурност знаете, че саксиите се произвеждат от различни материали. Но знаете ли също, че по този начин се създават различни условия за цветята в тях? Ето какво съветват специалистите за това как да изберете най-подходящата саксия за Вашето цвете.

Глинени саксии
Глинените саксии са красиви и носят приятно усещане за топлина и земя. Но глината е пореста, което означава, че позволява на водата в почвата да се изпарява по-бързо. По тази причина цветята в глинени саксии трябва да се поливат една идея по-често. Освен това глината абсорбира лесно топлината, което може допълнително да натовари растенията на терасата в горещите летни дни. През зимата пък ниските температури и влагата могат да направят саксиите нестабилни и да ги напукат. И, естествено, те ще се чупят, ако случайно ги бутнете или изпуснете.

Пластмасови саксии
Това са може би най-евтините саксии, които можете да намерите. Дизайните и цветовете им са толкова разнообразни, че лесно можете да изберете нещо по Ваш вкус. Цветята в тях нямат нужда от толкова често поливане, колкото тези в глинените, тъй като почвата задържа влагата за дълго време. Но тук е добре да имате предвид няколко важни неща. Първо, тъмните на цвят саксии се загряват бързо, когато са изложени на слънце. Второ, евтините варианти често са произведени от нискокачествена пластмаса, която под влиянието на слънчевите лъчи прегаря доста бързо и се пука. Ако ще садите цветя на балкона или на двора, изберете саксия от качествена пластмаса с дебели стени.

Глазирана керамика
Те са наистина красиви – рисувани и цветни, с лек блясък и страхотна визия. Тези саксии са по-устойчиви на студ, но са доста тежки и е добре да помислите за това, ако ги пренасяте от място на място при смяната на сезоните.

Бетонни саксии
Големите градински саксии често са изработени от бетон. Те са атрактивни и добре понасят и летните жеги, и зимните студове и снегове. В тях растенията се чувстват добре, но е почти невъзможно да бъдат преместени. Изберете такива саксии, ако не смятате да променяте мястото на растенията.

Метални саксии
Металните саксии може да имат красиви детайли и обикновено носят усещане за рустикална атмосфера. Те са наистина много здрави, особено ако металът е дебел, и са страхотна идея за цветя на открито. Имат два основни недостатъка: не пазят корените на растенията нито от жега, нито от студ и, ако металът не е добре обработен, с времето ръждясват и се разпадат. Ако искате метална саксия за растенията си, препоръчваме Ви да изберете по-издръжливи материали, като поцинкован метал, месинг или мед.
22.12.2022, 08:50 часа
1031 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha