Почина емблематична говорителка на БНТ

Почина емблематична говорителка на БНТ Почина Любинка Нягулова - една от емблематичните говорителки на БНТ, а впоследствие и преподавател, обучила стотици млади журналисти на правоговор. Тя си отиде на 80-годишна възраст.
Любинка Нягулова е сред легендите на националната телевизия. Завършва Ориенталистика в Софийския университет.
Кариерата ѝ на говорителка тръгва от радиото, а в телевизията попада след тежък конкурс от четири тура. Няма българин, който да не си спомня излъчването и гласа ѝ през 70-те и 80-те години на миналия век.
Люси, както я наричаха близките ѝ и колегите ѝ, влизаше в домовете на българите чрез емисиите "По света и у нас".
Любинка Нягулова преподаваше "Телевизионна реч" в Софийския университет, а през последните години имаше школа за обучение на журналисти.
Беше и председател на Обществения съвет на БНТ.
През последните две десетилетия тя се бе посветила на уроците по правоговор и през нейната школа са минали почти всички актуални тв водещи. Първо преподаваше в Софийския университет, след това обучаваше в своя дом. Някои от звездните ѝ ученици не крият, че дължат блестящите си кариери на своята менторка.
Сред тях бе и бившият водещ на новините, а впоследствие и шеф на Новините на Би Ти Ви Венелин Петков. Любинка, която не бе поощрена с голяма пенсия, успяваше да си помага, работейки дори на достолепна възраст.
20.12.2022, 12:46 часа
690 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha