Забраниха износа от България на руски нефт

Забраниха износа от България на руски нефт Парламентът прие на първо четене Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.
Законопроектът, внесен от ДПС, подкрепиха 146 народни представители, 44 бяха "против" и четирима се въздържаха. Срещу него се обявиха от "БСП за България" и "Възраждане".
Законопроектът е изготвен във връзка с предоставената на Република България дерогация по чл. 3м, параграф 5 от Регламент на Съвета (ЕС) относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.
Със законопроекта се предлага забрана за износа на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията. Освен това се предвижда режим на облагане с данък върху добавената стойност и с акцизи, което да гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок и да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата.
20.12.2022, 16:23 часа
582 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha