Детските ясли обявиха война на недомислена реформа

Детските ясли обявиха война на недомислена реформа Внесен от депутати на различни партии проект с промени в закона за предучилищното и училищното образование разпали война с цяло съсловие - медицинските сестри и ръководствата на детските ясли. Проектът предвижда самостоятелните ясли да спрат да съществуват в настоящия си вид и да преминат от здравното към просветното министерство с идеята това да доведе до по-интегрирани грижи за децата. В последните дни законопроектът се използва в социалните мрежи като повод за отправяне на обвинения между засегнатите групи - медицински сестри, педагози и родители, и очаквано е на път да катастрофира на първо четене в парламентарната комисия по образование.
Законопроектът е внесен от Елисавета Белобрадова и е подкрепен от депутати от различни партии като Красимир Вълчев от ГЕРБ, Николай Денков от ПП и други депутати с цел да се демонтрира консенсус, че темата е важна. Текстът предвижда самостоятелните ясли да спрат да съществуват. Вместо това те ще бъдат преименувани на детски градини и като такива ще станат част от системата на предучилищното образование, а не от тази на здравеопазването. С това, според вносителите, ще се създадат условия за по-добра и интегрирана политика за ранно детско развитие. За целта трябва да се приеме и нов образователен стандарт за ранно детско развитие. Вносителите считат, че акцентът върху медицинските грижи в яслите не отчита в пълна степен интересите децата и не дава  възможност за индивидуален подход. В системата на предучилищното образование се следва по-добра философия, считат вносителите. В момента не съществуват и императивни изисквания за квалификацията на медицинския персонал на яслите, се изтъква в мотивите.
Тази обосновка и опитът за защита на законопроекта в социалните мрежи доведе до взрив на взаимни обвинения и несъгласия. Законопроектът породи огромна активност, като в парламентарната комисия са получени голям брой отрицателни становища. Отрицателно е и мнението на министерствата на финансите и на здравеопазването.
"Какъв е проблемът, който този законопроект се опитва да реши, това не става ясно. В същото време се създават много нови проблеми. ДПС няма да подкрепи този законопроект", коментира заместник-председателят на просветната комисия Мукаддес Налбант. Представители на синдикатите коментираха, че с промените се слага каруцата пред коня. Изобщо не е ясно какво би могло да пише в евентуален стандарт за ранно детско развитие, няма такива подготвени педагози, трябват промени в програмите на университетите, а тръгваме да местим институции и да разваляме система, която работи перфектно, коментираха участници в комисията.
Остри размени на реплики и откровени обиди има и в социалните мрежи. Медицинските сестри считат за обидно противопоставянето им с педагозите и не приемат твърдението, че не създават оптимални условия за разивите на потенциала на децата. Още повече, че и в момента в наредбата на МЗ за дейността на детските ясли е предвидено изискване в яслите на определен брой деца да бъде наеман педагог. Допуска се по изключение при липса на медицински специалист грижите да се предоставят само от педагог, който обаче е получил допълнително обучение. Целта на това изключение е да има гъвкавост на фона на растящ недостиг на медицински сестри.
Допълнителни аргументи в полза на промените се опита да представи бившият министър и настоящ председател на комисията Красимир Вълчев. "В момента политиката е разделена между две титулярни министерства и много въпроси потъват в институционална неангажираност, това не е допустимо. Много държави имат политика за интегрирано детско развитие и мнението ми е, че България също трябва да има", коментира Вълчев. Въпреки опита да се дообясни предложението, в комисия се видя, че противопоставянето е голямо. Промените вероятно ще бъдат отложени.
21.12.2022, 11:30 часа
375 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha