"Хартиената коалиция" предколедно свали ветото на Изборния кодекс

"Хартиената коалиция" предколедно свали ветото на Изборния кодекс Оказа се, че връщането на хартиената бюлетина е по-приоритетно за парламента, отколкото държавния бюджет. Или поне такова беше желанието на „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Тройката, която разполага с мнозинство, наложи на останалите политически сили ветото на президента Румен Радев на промените в Изборния кодекс да се разгледа най-напред в последния работен ден на депутатите за тази година, пише в. "Сега".
Това стана след цял час препирни в пленарната зала. Противниците на "хартиената коалиция" упорито се опитваха да наложат друг дневен ред. Накрая председателят на парламента Вежди Рашидов се ядоса и напук на протестите обяви началото на обсъждането на ветото. "Хайде стига с този панаир! Започваме да работим!", прокламира той.
Възраженията на президента срещу промените в кодекса бяха в няколко посоки. Първо, той посочи, че правото на избор на гласоподавателите не се отнася до метода на гласуване, който трябва императивно да се определя от парламента. Второ, Радев изтъкна, че с въвеждането на т.нар. „бюлетина от машинно гласуване“ (която по същество е друг вид хартиена бюлетина – бел.а.) на практика се заличава смисълът на машинния вот, тъй като въпросните бюлетини ще се броят ръчно от секционните комисии. Трето, според него не е добре уреден въпросът с достъпа до изходния код на софтуера на машините и т.н.
Ветото вече беше отхвърлено в парламентарната правна комисия с гласовете на "хартиената коалиция".
23.12.2022, 10:56 часа
607 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha