Врачанска художничка подреди изложба, вдъхновена от природен феномен

Врачанска художничка подреди изложба, вдъхновена от природен феномен Художничката Емилия Върбанов подреди изложба, вдъхновена от уникалния каньон на река Ръчене, минаващ покрай родното й врачанско село Камено поле.Показана е поредица нетъкани текстилни пана, пише 24 часа. В тях се предава усещането за преплитане на земя, вода, скали и небе, като една голяма тъкан, сътворена от природата.
Сплъстяването на вълна е един от най-древните занаяти. Той е традиционен за българите, които отглеждат овце от древността. Още в стара Велика България с тази техника са изработени юртите, в които са живели, подложки за седлата на конете и леки, но много здрави ризници.
"Занаятът е позабравен, особено в Северозападна България", споделя художничката. Тя сама боядисва вълната, търсейки информация и експериментира в своите произведения .Създаването на творбите и изложбата "Завръщане към корените" бе осъществено с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".
Оригиналната изложба може да се види до 3 януари в пенсионерския клуб на село Камено поле, а по-късно тя ще бъде подредена в една от изложбените зали на регионалния исторически музей във Враца. С представянето в родното си село, Върбанова символично се завръща към корените си и дава възможност на местните хора да се докоснат до света на изобразителното изкуство, от което са лишени заради малкото населено място, в което живеят.
Емилия Върбанова е завършила Художествено училище в София, а след това учи живопис във Великотърновския университет. 25 години е била учител по рисуване и сега не спира да работи с малки художници. Има десетки стенописи в светски обекти и християнски храмове. Носител е на много награди и участия в международни изложби и пленери.
28.12.2022, 16:55 часа
1535 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha