Съдът поряза мераците за домашен арест на крадла, обрала жена в болницата във Враца

Съдът поряза мераците за домашен арест на крадла, обрала жена в болницата във Враца Съдът във Враца остави в ареста крадла, обрала жена в болницата в града, съобщават от храма на Темида. 
Престъплението е извършено на 7 февруари миналата година. Тогава потърпевшата С.П. от Враца подала сигнал в полицията, че в асансьор на лечебното заведение непозната откраднала от чантата ѝ 300 лева, лична и дебитна карта. Полицейските служители веднага започнали работа по случая и намерили извършителката. Оказало се, че тя е 35-годишна жена от плевенското село Долни Дъбник с инициали В.Н.
Магистратите от районния съд във Враца постановили на жената най-тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“, а колегите им от Окръжния съд го потвърдиха. Врачанският окръжен съд прие, че са налице всички предпоставки за това, а възраженията на защитата на обвиняемата са неоснователни. 
Оказва се, че това не е първото такова провинение на крадлата. Престъплението било извършена повторно, в немаловажен случай, се казва в документите по делото. Жената вече била осъдена с влязла в сила присъда за друго такова престъпление, а новото е извършено във времето на изпитателния срок на предишното наказание.
„Основната предпоставка, предмет на разглеждане в производството, а именно наличие на обосновано предположение за съпричастност към авторството на деянието е била правилно обсъдена и подробно мотивирана от първоинстанционния съд. Що се отнася до опасността обвиняемата да се укрие или да извърши престъпление, правилно районният съд е съобразил, че деянието, за което се провежда досъдебното производство, е извършено при условията на повторност. От свидетелството за съдимост се установява, че обвиняемата е осъждана. Наложеното й условно наказание "лишаване от свобода", не е постигнало целения превъзпитателен и възпиращ ефект. Поведението на обвиняемата я характеризира като личност със завишена степен на обществена опасност. Завишена е обществената опасност и на деянието предвид това, че е осъществено при условията на повторност. ...Наличието на адресна регистрация не гарантира изключването на реалната опасност тя да се укрие. Окръжният съд намира за неоснователни доводите на защитата за налагане на по-лека мярка за неотклонение "домашен арест", предвид ангажимент за грижи на деца и близки роднини, тъй като няма доказателства, че именно тя е единствената, която може да се грижи за тях. Видно от справката, приложена пред настоящата инстанция от Следствени арести – Враца, Медицинска служба и амбулаторния лист за преглед на обвиняемата, се установява, че няма медицински противопоказания за задържане на лицето. Районният съд е направил правилния и законосъобразен правен извод, че по отношение на обвиняемата В. Н. следва да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, а именно "задържане под стража“  – се казва в мотивите на съда.
Определението на Врачанския окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
 
13.01.2023, 11:23 часа
1552 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha