Стотици монтанчани излязоха на протест срещу ФЕЦ в язовир „Огоста” /снимки/

Стотици монтанчани излязоха на протест срещу ФЕЦ в язовир „Огоста” /снимки/ Повече от 200 риболовци и почитатели на екотуризма се обявиха против изграждането на фотоволтаична централа в язовир „Огоста” и спряха за половин час движението по главен път Е-79 на входа на Монтана. Организаторите на протеста се обявиха категорично против изграждането на ФЕЦ и декларираха, че протестите им ще продължат докато не постигнат исканията си.
„Ще има протести в цялата страна, днес вече ни подкрепиха колеги от Велико Търново”, заяви пред множеството Валери Спасов.
„Не знаем какви ще са последиците за природата, ако инвестицията се реализира. Не е ясно и какви ще са ползите за хората в Монтана – прекрасна инвестиция , но за германците. Ако се сложат тези панели всичко отдолу загнива и измира, защо? ”, коментираха участници в протеста.
Според тях никъде в Европа не се правят подобни соларни централи в язовири, а върху утайници на рудни мини и то до 10% от площта им.
„А тук, при нас, при действащ язовир – 60% от водната площ ще бъде заета с панели? И каква ще е ползата за България от тази инвестиция, собствениците ще изнасят тока, това нормално ли е?”
Идеята за изграждане на фотоволтаична централа в язовир „Огоста” бе обявена в Монтана от служебния министър на икономиката Никола Стоянов. Инвестицията, която германската компания е готова да направи е 1 млрд евро, като бъдещата ФЕЦ ще произвежда 1 000 МГВ ел. енергия.
14.01.2023, 18:47 часа
1415 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha