Внимание! Варицела, скарлатина и още 4 болести върлуват из Враца

Внимание! Варицела, скарлатина и още 4 болести върлуват из Враца Шест заразни болести върлуват във Враца, сочат данните на Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица, научи агенция BulNews. 
Най-голям е делът на заболелите от варицела. Шарката са олепили 16 души от областта. Болестта върлува предимно сред децата и се предава изключително лесно. Обикновено се заразяват цели групи в детски градини и класове в училищата. 
Не малък е броят и на заболелите от скарлатина. Болестта отново засяга предимно децата, но за разлика от шарката, тя не се причинява от вирус, а от бактерии – хемолитични стрептококи, които отделят токсини в кръвта. Начинът на заразяване е аналогичен – чрез директен контакт или по въздушно-капков път. Скарлатината трябва да бъде по-сериозно наблюдавана, тъй като развива някои усложнения, които могат да са опасни.
Едва трима души са се заразили с COVID-19 през последната седмица, сочат още данните на РЗИ. По един случай е регистриран на туберкулоза, хепатит А и менингококова инфекция. 
 
02.02.2023, 08:30 часа
2049 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha