Над 1300 са загиналите при мощното земетресение в Турция и Сирия

Над 1300 са загиналите при мощното земетресение в Турция и Сирия Над 1300 души са загинали в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин.
Сирийското министерство на здравеопазването потвърди смъртта на най-малко 237 души в районите под контрола на президента Башар ал Асад, предаде Франс прес.
Броят на ранените достигна 639.
Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.
В контролираните от бунтовници райони в северните провинции Идлиб и Алепо е потвърдена смъртта на 91 души.
Над 500 души са ранени, съобщи представител на хуманитарна организация, цитиран от ДПА.
Няма данни за починали българи. Военното министерство ще изпрати за Турция два самолета "Спартан", които ще транспортират български спасителни екипи.
Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение в Югоизточна Турция, съобщиха от българското МВнР.
Много от сградите в районите, които бяха засегнати от земетресението, понесоха щети по време на избухналия преди близо 12 години конфликт в Сирия, отбелязва Ройтерс.
Влаковете в северната част на страната са спрени като предпазна мярка.
Пътищата и мостовете се проверяват, съобщи държавната информационна агенция САНА.
Редица световни лидери изразиха съпричастност и желание за оказване на помощ след мощното земетресения в Южна Турция, което взе стотици жертви в Турция и Сирия.
Съединените щати са "дълбоко загрижени" от съобщенията за бедствието, каза американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан.
Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на агенцията за международно развитие на страната да направи оценка как може да помогне.
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна е "близо до приятелския турски народ" и е готова да осигури необходимата подкрепа за справяне с последствията от бедствието.
Израел заяви, че е готов да помогне на Турция.
Трусът беше усетен и в части от Израел и палестинските територии, предаде Ройтерс.
Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че силите за сигурност на Израел са готови да предоставят всякаква необходима помощ, а външният министър Ели Коен каза, че се подготвя програма за спешна помощ.
06.02.2023, 14:09 часа
430 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha