Актуални данни: Варицела продължава да мъчи децата във Враца

Актуални данни: Варицела продължава да мъчи децата във Враца Варицела продължава да върлува във Враца, сочи седмичният информационен бюлетин на Регионалната здравна инспекция. 
Само през изминалата седмица са регистрирани 16 нови случая на шарката. Толкова бяха и през предходната. Само от началото на тази година регистрираните случаи са над 70, показва справка на агенция BulNews. Реално обаче цифрата може да е и по-висока, тъй като не всички заболели търсят помощ от личния си лекар, следователно не изпращат задължителното незабавно уведомление до РЗИ и не влизат в статистиката на здравните власти. 
Варицелата е изключително заразна. Пренася се по въздушно-капков път и тъй като носният секрет, съдържащ вируса, обикновено предхожда обрива, малчуганите често пренасят заразата на своите връстници в училища и детски градини. Заболеваемостта от варицела често достига епидемиологични размери през зимата, тъй като обикновено са засегнати цели групи от детската градина или класове. 
При малките деца усложнения рядко се появяват и симптомите отшумяват до две седмици. Важно е обаче да се знае, че след прекарване на болестта имунитетът пада и често малчуганите се разболяват и от други характерни за сезона болести. 
Добрата новина е, че намаляват случаите на скарлатина в областта. През изминалата седмица е регистриран само един заболял, при 7 предишните 7 дни. 
Трима души са пипнали туберкулоза през отчетния период. 
Новите случаи на COVID-19 за седмицата са 6. 
 
07.02.2023, 08:40 часа
877 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha