Двойна трагедия в Луковит: Жена, родила в Бяла Слатина, и бебето ѝ починаха след обикаляне по болници /видео/

Двойна трагедия в Луковит: Жена, родила в Бяла Слатина, и бебето ѝ починаха след обикаляне по болници /видео/ Смърт на родилка и бебе потресоха Луковит. Трагедията се разиграла няколко дни след раждането и изписването на 23-годишната жена.
Близките са убедени, че става въпрос за лекарска немарливост и са подали сигнал в прокуратурата, пише bTV.
По случая е образувано досъдебно производство. Медицинският надзор също започва проверка.
На 26 януари Диана Иванова родила момиченце в болницата в Бяла Слатина. Изписани са в добро състояние, но дни по-късно новороденото отказало да се храни и го откарали в спешния център в Червен бряг.
На другия ден момиченцето се влошило. Семейството отило в спешния център в Луковит, където чакали оборудвана линейка от Ловеч. Бебето обаче така и не стигнало до ловешката болница.
„Почива в линейката, прибираме се ние, дъщеря ми почна да я тресе и вдига температура“, разказва Недка Георгиева, баба на починалото дете и майка на родилката.
Аутопсията показала бронхиолит. След смъртта на детето още същата вечер се влошила и майката. В спешния център в Луковит ѝ поставили инжекция. След още няколко дни родилката се върнала отново в болницата в Бяла Слатина.
„Убеден съм, че няма забравена плацента в родилката“, заяви д-р Йордан Икономов, който е завеждащ АГО на МБАЛ-Бяла Слатина.
В болницата започнали спешна реанимация, стабилизирали младата жена и я насочили към Плевен. Първоначалната уговорка по телефона за настаняване в частна клиника отпаднала заради липсата на родилно отделение там.
Придружаващият лекар опитал директен прием в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница. Жената била приета там, но по каналния ред – през спешно-приемното отделение. През нощта е извършена операция, но на сутринта 23-годишната родилка издъхнала.
Прокуратурата в Плевен е образувала досъдебно производство. От Университетската болница в Плевен заявиха, че е направено всичко възможно, но предполагат, че е настъпило някакво отравяне на организма.
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започва проверка по случая.
16.02.2023, 08:35 часа
3927 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha