Проучване: Учебен стрес и депресия мъчат младите хора в Монтана /снимки/

Проучване: Учебен стрес и депресия мъчат младите хора в Монтана /снимки/ Учебният стрес и депресията са най-честите проблеми сред младите хора, те иска да общуват чрез форуми, показва проучване в Монтана.
Какви са интересите на младежите в общината е темата на изследване на Младежкия център в града. През 2022 г. са проведени редица инициативи, тематични срещи, подкрепени са каузи на деца и младежи, направени са обучения и обмени. Екипът на Младежкия център в Монтана се е запознал с опита на Исландия и Румъния при работата с млади хора. Проучването на младежките работници и образователните медиатори за интересите, свободното време и нуждите на младите хора на територията на община Монтана е извършено в периода ноември – декември 2022 г. чрез нарочна анкета, попълнена от 168 ученици на възраст от 13 до 18 години. Най-активни от анкетираните са били младежите на 17 г. (41,7% ), 15 г. (23,2%) и 18 г. (16,7%). 
„Необходимостта от по-активно организиране и провеждане на форуми, на които да бъде дадена по-голяма гласност на нуждите и желанията на младежите в града, се подкрепя от 94,5% от младежите. Те имаха възможност да посочат и проблемите, пред които най-често се изправят", съобщи Александрина Здравкова, координатор на проекта.
"Първият проблем, който се откроява най-много, в 60 процента от отговорите е учебният стрес. След това е депресията, но те са взаимно свързани. На трето място е агресията с 36 процента, а на четвърто - лошото представяне в училище", допълни тя.
Нагласата на младежите да останат в родния си град е един от въпросите задавани в проучването.
"Голяма част от отговорите казва: "Да, ние искаме да останем в нашия град, но само и единствено при условие, че можем да се развиваме професионално", което мисля, че не е изненадващо", каза още Здравкова.
Чрез анкетата е потърсено мнението и за предстоящите мероприятия на Младежкия център в Монтана.
"Младежите очакват да виждат спортни фестивали, хареса им идеята да има боулинг, да има възможности за обучение в области като фотография, да има арт фестивали, фотоконкурси, да има клуб по дебати, одобрили са нашата идея да имаме роботика, да има спортни занимания в различни спортни области", заяви тя./БНР
17.02.2023, 13:53 часа
1087 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha