Цветан Цветков: Имаме съмнения за нарушения по АМ "Хемус", всичко е в прокуратурата

Цветан Цветков: Имаме съмнения за нарушения по АМ "Хемус", всичко е в прокуратурата "Трябва да се гарантира независимостта на Сметната палата. В момента тя не е независима. Тя няма право да определя и своя бюджет сама. Нужна е конституционна реформа. 8 години полагахме усилия, за да може да бъде осигурена финансовата независимост на Сметната палата. Спрямо мен не е упражняван натиск. Имало е възражение относно наши доклади, но сме разговаряли в бюджетната комисия". Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria Цветан Цветков, бивш председател на Сметната палата, който бе освободен от депутатите в края на миналия парламент.
"Нека си дадем още малко време, за да видим какви ще са действията Сметната палата, за да видим дали моето освобождаване е спонтанен акт. Не е ясно по какви критерии е избран единият ми зам.-председател, който в момента ръководи Сметната палата, след като има двама такива равностойни", настоя още Цветков.
Той очаквал да види дали искането на 70 народни представители за възстановяването му на поста ще бъде разгледано от Конституционния съд. "Ако той постанови противоконституционност, аз трябва да се върна като председател на Сметната палата, ако вече парламентът не е избрал нов председател. Зависи кога ще излезе решението на Конституционния съд", посочи Цветков.
Относно казуса с NEXO, Цветков заяви, че тя е швейцарска компания, която не оперира на българския пазар. "Председателят на Сметната палата не извършва одити и не отговаря за тази дейност. Ние сме колективен орган - всички решения се взимат колективно. Ние сме одитна институция, а не разследващ орган", каза още той.
На въпрос за одитният доклад, който извърши Сметната палата на "Автомагистрали" и АПИ, бившият председател отговори, че документът е показал, че "в тях ние имаме съмнение за извършено нарушение, предали сме ги на прокуратурата, а когато е нарушен Законът за обществените поръчки сме наложили и глоби".
17.02.2023, 14:01 часа
326 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha