Експерти за прозрачността на вота: ЦИК направи грешка, че не раздели броенето на хартиените и машинните гласове

Експерти за прозрачността на вота: ЦИК направи грешка, че не раздели броенето на хартиените и машинните гласове

„Правилно беше ЦИК да приеме отделно да се отчитат данните от машинното и отделно от хартиеното гласуване. Така ще може да се свери и сумирането на данните. Този довод, че това би затруднило секционните комисии, смятам за недокрай основателен, тъй като данните така или иначе ще се сумират. Въпросът е да се провери дали има грешка в сумирането, за което е необходимо да имаме първоначалните числа“, каза Александър Андреев, бивш председател на ЦИК.
„Когато смесваме хартиеното и машинното гласуване се лишаваме от това да видим коя технология как работи. Освен че сведохме машините до принтери, се лишихме от техническата възможност, която имат те, а именно да оставят следа“, каза Стоил Цицелков от Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Той смята, че смесването на броенето ще доведе до недоверие и в двете технологии, а оттам и недоверие в изборите. По негови думи, резултатът от това може да бъде премахване на машинното гласуване.
ЦИК направи грешка като не раздели броенето на действителните гласове от двата вида гласуване, заяви Андреев. Той поясни, че решението може да се обжалва.
Цицелков смята, че ще има проблем с видеонаблюдението. По негови думи една камера не може да осигури честност, защото има риск тя да не работи както е необходимо или да няма добра интернет връзка. „Не камерите гарантират честността на изборите.“, допълни той. Андреев е на мнение, че ако се разчита само на видеонаблюдението то няма да има възможност да се отстранят някои нередности. Видеонаблюдението е в полза на публичността, прозрачността на процеса, но е въпрос на техническо обезпечаване, допълни той.
Експертите смятат, че важна е и работата на застъпниците, представителите на партиите и коалициите, наблюдателите от гражданските организации. Те коментираха и недействителния вот.

21.02.2023, 11:34 часа
541 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha