Откриха 452 нарушения при проверките на пазара на храните

Откриха 452 нарушения при проверките на пазара на храните Нелоялни практики и съмнения за високи печалби са констатирали на пазара на хранителните стоки у нас проверки на Комисията за защитата на потребителите (КЗП), Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция за приходите (НАП). Това обяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по повод на мониторинга и контрола на цените на хранителните стоки.
"Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби. Ние не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война", каза Алексиев. Той уточни, че държавата няма намерение да се намесва на пазара на храните. "Единственото, което искаме да направим е да защитим интересите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на населението", категоричен беше министърът.
За един месец са направени над 300 съвместни проверки на различни органи. 471 проверки е извършила КЗП – открити са 452 нарушения. БАБХ е констатирала 32 нарушения при общо 333 проверки. В 71 от общо 340 проверки НАП е съставила актове за нарушения.
"За един месец изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на определени хранителни стоки, говорим за контрол по цялата верига от производител и внос до крайна цена в съответната търговска верига. Паралелно с това няколко държави, както от Западна и Централна Европа, така и съседни държави, където също на месечна база следим цените на хранителните продукти, които сме определили, за да имаме засичане", каза министър Алексиев.
02.03.2023, 14:35 часа
438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha