"Йеттел" поиска забрана на сделката за "Булсатком"

"Йеттел" поиска забрана на сделката за "Булсатком" Мобилният оператор "Йеттел" (Yettel) е внесъл в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за забрана на сделката за придобиването на "Булсатком", съобщиха от компанията.
На 23 февруари Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство по подадено уведомление за концентрация между "Словения броудбанд" и най-ключовите активи на "Булсатком" - електронната му съобщителна мрежа (мобилни кули и фиксирана оптична мрежа).
Регистрираната в Люксембург "Словения броудбанд" е собственик на "Юнайтед груп" (United Group), а тя от своя страна - на телекома "Виваком" и медийната компания "Нова броудкастинг груп". До уведомлението се стигна след възражения от телекомите "Йеттел" и А1 и започнала проверка от КЗК.
През септември миналата година беше съобщено, че бизнесменът Спас Русев е новият собственик на "Булсатком". Впоследствие обаче стана известно, че сделката за покупката на "Булсатком" от Русев е финансирана от собственика на "Юнайтед груп". Първоначалното становище на "Юнайтед груп" беше, че прехвърлянето на активи не подлежи на регулаторно одобрение. След възраженията на "Йеттел" и А1 КЗК започна проверка, а "Юнайтед груп" се съгласи, че за сделката е нужно одобрението на регулатора.
С искането за забрана на сделката "Йеттел" спазва 7-дневния срок за изразяване на становище, даден от КЗК на заинтересованите страни. КЗК започна проверка за установяване на евентуално нарушение на Закона за защита на конкуренцията във връзка със сделката за придобиване на контрола върху "Булсатком".
От "Йеттел" се опасяват, че серията придобивания на икономически и инфраструктурно силни дружества от страна на основен играч на телекомуникационния пазар ("Юнайтед груп") ще доведе до създаването на господстващо предприятие с над 60% на пазара на разпространение на телевизия и с близо 40% на пазара на достъп до интернет. Това от своя страна можело да доведе и до отслабване на конкуренцията и на пазара на пакетни услуги (мобилни, телевизия и интернет), където "Виваком" щял да засили водещата си позиция, изтъкват още от "Йеттел" в искането си до КЗК.
Вчера изпълнителният директор на "Булсатком" Петър Ризов обвини компанията, собственик на "Йеттел" - PPF Telecom Group, в незаконни действия в Сърбия, където тя също притежава мобилния оператор "Йеттел". По думите на Ризов според публична информация "Йеттел" и Telekom Srbija са сключили договор за ползване на инфраструктурата на държавния сръбски телеком, което имало за реална цел неутрализиране на най-големия им конкурент, кабелния оператор SBB.
07.03.2023, 20:34 часа
935 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha