С куп награди ломските пишурковци посрещат 90-я рожден ден на своя клуб /снимки/

С куп награди ломските пишурковци посрещат 90-я рожден ден на своя клуб /снимки/ Ломските пишурковци започват със силен старт 2023 година. Това е годината, в която литературният клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856” в Лом ще чества своя 90-и рожден ден. Основното в дейността на творците в него е участието им в международните, националните и регионалните конкурси за поезия, белетристика и публицистика. Признание за нея е високото отличие – дипломът „Стилно перо” в петия национален поетичен конкурс с международно участие „Есенни щурци”.
"Само в литературните състезания всеки творец доказва своята дарба и затова насочихме вниманието си към тях ние - участниците от клуба", твърди неговият художествен ръководител, литературният критик Юлий Йорданов, който е и член на Съюза на българските писатели.
"Още в първите дни на 2023 година обсъдихме и изпратихме стихове, разкази и есета към обявените вече конкурси. Досега, спазвайки регламентите участваме в 34 от тях. И резултатите не закъсняха", добави той. Във второто издание на литературния конкурс „Любовта е извор“ журито присъди на ломчани 13 индивидуални награди. Със специална грамота „Високо педагогическо майсторство” бе награден художественият ръководител Юлий Йорданов. В националния литературен конкурс на тема "Пред любовта и виното всички са покорни", посветен на деня на влюбените – 14 февруари на Андриана Андреева беше присъдена трета награда, а в  23-тия национален поетичен конкурс "Любовта..." тя бе отличена с поощрителна награда.
Много силно е представянето до този момент на младите участници от клуба. В националния  конкурс „Завещано от Апостола“ Михайлена Михайлова се поздрави с поощрителна награда. Изключителен триумф ломчани постигнаха в конкурса за поезия  и проза на тема „Любов... като сила, вино... като слабост“, организиран от Университетската библиотека при Русенския университет „Ангел Кънчев“. Там тази млада дама за разказ завоюва първа награда, а Юлий Йорданов – втора награда. Колективната награда за „Отлично представяне” бе присъдена на клуба. В конкурса за есе на тема „Колко струва да бъдем добри…“ специалната награда беше връчена на ломчанина Илиан Николов. Друг негов връстник - Георги Михайлов се нареди на трето място в националния ученически конкурс „С България в сърцето“, посветен на трети март.
В тези мартенски дни пишурковци тръпнат в очакване резултатите и от останалите литературни състезания. Да им пожелаем успехи, които да посветят на 90-годишнината на своя клуб – най-старото в провинцията на България формирование на пишещи.
08.03.2023, 12:08 часа
309 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha