Правят нов ж.п. участък между Видин и Медковец

Правят нов ж.п. участък между Видин и Медковец Нов жп участък между Видин и Медковец се очаква да бъде готов през 2027 г. Това каза Албена Трайкова от Национална компания "Железопътна инфраструктура". Обществени поръчки за избор на строител се очаква да бъдат обявени този месец.
"Ще се изгражда изцяло ново железопътно трасе, с по-тежък тип релси, изцяло нова контактна мрежа, изцяло нови инженерни съоръжения. След модернизацията влаковото движение ще може да се извършва със 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни. Дължината на новия участък ще е 65 километра, като се предвижда и изграждането на 4 нови гари - Дъбова махала, Воднянци, Срацимир и Видбол", съобщи още Албена Трайкова.
Проектът е разделен на три участъка за финансиране и строителство. За първите два - Медковец-Дъбова махала и Дъбова махала-Срацимир, се очаква още този месец да бъдат обявени обществени поръчки за избор на изпълнител на строителството. За третия участък - Срацимир-Видин, се предвижда финансирането да бъде одобрено до есента на тази година.
Стойността на строителството е близо 613 милиона евро. 85% от бюджета се предвижда да бъде осигурен от европейската програма „Механизъм за свързана Европа“.
10.03.2023, 16:24 часа
1293 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha