РИОСВ-Монтана даде указания за действия при намиране на ранен щъркел или паднало гнездо

РИОСВ-Монтана даде указания за действия при намиране на ранен щъркел или паднало гнездо Във връзка с настъпването на пролетта и завръщането на белите щъркели по нашите географски ширини, РИОСВ-Монтана уведомява обществеността за действията, които е необходимо да се предприемат при намиране на бедстващ щъркел, разрушено или паднало щъркелово гнездо или такова, което е необходимо да бъде преместено. 
Белият щъркел (Ciconia ciconia) e защитен вид, съгласно българското законодателство. Забранени са всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция; унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.
Съгласно Закона лице, което е намерило екземпляр в безпомощно състояние или мъртъв екземпляр, без умисъл е ранило или убило екземпляр от животинския вид , е длъжно да уведоми за това най-близкия регионален орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната агенция по горите в срок до три дни. По преценка на регионалния орган и в зависимост от състоянието му екземплярът: се пуска на свобода в подходящ район; се изпраща за лечение или отглеждане в спасителен център, ветеринарна клиника или зоологическа градина; се предоставя на научна организация или училище или природонаучен музей за изследване или попълване на учебни сбирки; се оставя на мястото, където е намерен или убит. 
Преместване, разрушаване или възстановяване на щъркелови гнезда се извършва по реда на закона, като министърът на околната среда и водите издава разрешителни, въз основа на подадено заявление от физическо или юридическо лице. Tова може да се извърши от месец октомври до март, т. е. извън периода на размножаване, излюпване и отглеждане на малките на белия щъркел. 
03.04.2023, 12:07 часа
374 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha