Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря и предателството

Днес е Велика сряда - денят на Тайната вечеря и предателството Велика сряда е. Според християнската традиция това е срядата на страстната седмица. В Православната църква днешния ден е посветен на покаялата се грешница, която излиза миро върху Божия син, разказа видинският архемандрит Самуил.
"Когато тя излиза този съд, който е бил с течност, която е много скъпа-струвала е 300 динари, много голяма сума за него време, всички казват: "Как се проля тази течност, можеше да се продаде и с парите от тази течност да се нахранят бедните." Те уж си мислят за нещо добро, но Исус Христос казва: "Оставете я! Тя извърши това, което предстои да стане. Тя помаза тялото ми с миро." И в този ден вече Исус Христос се подготвя за това, което трябва да стане, това, което смущава сърцето на нашия спасител-предстоящото хващане, предстоящата смърт. И в този трети де е взето решение от Синедриона да осъди нашия спасител-тогава Юда отива и предава своя Господ и спасител на фарисеите, на Синедриона. И това е началото на страданията на нашия спасител Исус Христос."
На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа. Трябва да забравите за чистенето, прането, шиенето и дори за готвенето. Ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.
Според традицията в ранното утро на Великата сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.
12.04.2023, 09:08 часа
1120 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha