Издирват трима непалски шерпи, изчезнали на Еверест

Издирват трима непалски шерпи, изчезнали на Еверест Започна издирването на трима непалски алпинисти, паднали в пукнатина по време на изкачване на Еверест. Това е първият подобен инцидент на най-високия връх в света през този сезон, предаде агенция „Франс прес“, цитиран от БГНЕС.
Триото е преминавало през коварния ледник Кумбу, докато е носело провизии към лагер 1 - междинна станция по маршрута към 8 849-метровия връх Джомолунгма.
"Все още получаваме подробности, но знаем, че тази сутрин те са били ударени от силен снеговалеж и са изчезнали в пукнатината", каза Бигян Койрала от отдела по туризъм на Непал. По думите му екипите в базовия лагер работят заедно за издирването и спасяването.
Ледникът Кумбу е опасен, постоянно променящ се леден простор, който изисква от катерачите да преодоляват пукнатини по нестабилни „стълби“.
Хеликоптерът, изпратен за издирването, се завърна, без да открие изчезналите алпинисти.
Непалските водачи - обикновено етнически шерпи от долините около Еверест, се считат за гръбнака на всяка експедиция за изкачване в Хималаите.
Шерпите са и около една трета от смъртните случаи на Еверест, което подчертава рисковете, които поемат в услуга на стотиците авантюристи, стремящи се да изкачат най-високия връх в света.
За всяка експедиция водачите извършват няколко предварителни опасни пътувания, за да пренесат палатки, храна и кислородни бутилки до високопланинските лагери. През 2014 г. огромна маса от сняг, лед и скали пада и убива 16 непалски водачи в един от най-смъртоносните инциденти в Хималаите.
12.04.2023, 15:12 часа
220 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha