Ловци отчитат ръст в числеността на хищниците в Монтанско

Ловци отчитат ръст в числеността на хищниците в Монтанско Таксацията в ЛРС-Монтана показва ръст в числеността на хищниците, съобщиха от Съюза на ловците и риболовците в България. Отговорникът по лова в стопанството Алек­сандър Георгиев поясни, че пролетната таксация е едно от най-важните мероприятия, тъй като при нея се установява пролетния запас на всички видове дивеч.
Това е от голямо значение, защото на нейна база се прави план за ползване на дивеча през следващия ловен сезон. Всеки един дивеч на всяко едно място си има своя допустим запас. На вид, който не е достигнал допусти­мия си запас дори с прираста, който ще има през годината, не трябва да се ловува, а да му се даде възможност да се размно­жи и едва когато надвишава този допустим запас с прира­ста, ще може да се ползва.
Цифрите от пролетната таксация на СЛРД „Огоста“- Монтана сочат, че на терито­рията на сдружението в 59-те ловностопански района, раз­положени на площ от 165 000 хектара, има пролетен запас от 102 благородни елена.
Този на сърната е 1696 при допус­тим запас от 1634 животни.
Числеността на дивата свиня в района все още не е добра, тъй като при допустим запас от 625 животни на таксацията са отчетени едва 198.
Въпреки че през последните години заекът в района бележи ръст, е още доста далече от планиране за ползване, тъй като пролетната таксация по­казва запас от 3 107 животни при допустим запас от 10 879.
При фазана е 4 391 птици при допустим 3 423, при яребицата таксацията показва 2 630 птици при допустим запас от 6 523.
17.04.2023, 16:56 часа
778 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha