Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи с канадски уран

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще работи с канадски уран Канадската корпорация „Камеко“ (Cameco) обяви, че е подписала  10-годишен договор за доставка на ядрено гориво за България.
От съобщение на сайта на компанията става ясно, че става дума конкретно за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй".
Компанията, която е сред най-големите световни производители на уран и ядрено гориво, посочва, че през следващите 10 години - до 2033 г. ще доставя  "естествен уранов хексафлуорид, (UF6) за нуждите на българската централа. Подписаното споразумение,  което има срок на действие до 2033 г., е за приблизително  2,2 милиона килограма UF6, равни на около  5.7 млн. паунда уранов концентрат.
„Това е първото ни споразумение за доставка на гориво за ядрения енергиен сектор на България, коментира президентът на Cameco Тим Гицел на офциалната страница на компанията.
От информацията на Cameco не става ясно кой точно е партньор по договора. България вече има споразумение с шведското поделение на щатската Westinghouse за зареждане на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй". В края на миналата година Cameco обяви, че заедно с Brookfield Renewable се готви да придобие компанията майка Westinghouse Electric Company.  
За Шести блок пък доставчикът ще е френската "Фраматом", като така България се стреми да се еманципира от зависимостта си от руските компании в ядрената енергетика.
21.04.2023, 12:08 часа
999 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha