Гърция търси подкрепа от ЕС и Египет за сигурността на гръцките граждани в Судан

Гърция търси подкрепа от ЕС и Египет за сигурността на гръцките граждани в Судан Гръцкият министър на външните работи е разговарял по телефона с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и с египетския си колега Самех Шукри, с които е обсъдил ситуацията в Судан и сигурността на гръцките и европейските граждани в страната, застрашени от боевете между редовната армия и паравоенни сили, съобщи АНА-МПА.
По-рано Дендиас изпрати и писмо до Борел, в което изразява крайно безпокойство от ситуацията в Судан и за сигурността на гръцките граждани, сред които има двама ранени. Гръцкият външен министър е подчертал необходимостта от тясна координация за безопасното извеждане на гръцките и останалите европейски граждани, когато обстоятелствата го позволяват.
Дендиас е акцентирал върху необходимостта от незабавно примирие и началото на диалог и е отбелязал значението на запазването на териториалната цялост на Судан за сигурността в Африканския рог.
С Шукри Дендиас е обсъдил евентуална помощ от страна на Египет за осигуряването на медицинска помощ за ранените гръцки граждани.
22.04.2023, 16:15 часа
679 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha