Внимание! Варицела и скарлатина върлуват във Враца, ето как да ги различите

Внимание! Варицела и скарлатина върлуват във Враца, ето как да ги различите Общо 14 случая на варицела и скарлатина са регистрирали здравните власти през изминалата седмица във Враца, научи агенция BulNews. 
Oт шарката са заболели шестима души. Скарлатина пък са пипнали 8. 
И двете болести засягат предимно децата в училищата и детските градини. И двете са съпътствани с обриви, в повечето случаи и грипоподобни симптоми като температура и хрема. Затова често родителите първоначално не могат да различат двете заболявания. 
При варицелата обривът най-често е по корема, лицето, окосмената част на главата, както и крайниците и гърба, а при по-тежките случаи - по лигавиците на устата, езика и небцето.
Пъпките излизат на тласъци и са силно сърбящи, с малки изпълнени с течност мехурчета. Съпътстващи симптоми са отпадналост, загуба на апетит, раздразнителност и температура до 38-39°С.
При скарлатината заболяването настъпва с рязко покачване на температурата, болки в гърлото, затруднено преглъщане и  неразположение. Може да се наблюдава гадене и повръщане, главоболие. Обривът е червен и обхваща цялото тяло, но е най-интензивен в областта на шията, долната част на корема и вътрешната повърхност на бедрата. Езикът е зачервен и набъбнал, с малки подутини, а бузите и челото са аленочервени. 
Освен двете заболявания, от РЗИ-Враца отчитат и ръст на респираторните заболявания. През изминалата седмица случаите на ОРЗ са 32, има и 17 заболели от COVID-19. 
Двама души пък са се разболели от туберкулоза, сочат още данните на здравната инспекция. 
 
25.04.2023, 08:30 часа
1404 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha