Внимание! Засякоха заразени с ХИВ и хепатит Б във Враца

Внимание! Засякоха заразени с ХИВ и хепатит Б във Враца Вирусът ХИВ е установен у жител на област Враца, научи агенция BulNews. Тревожната новина беше обявена в седмичния бюлетин на Регионалната здравна инспекция. 
Вирусът ХИВ причинява СПИН - синдром на придобитата имунна недостатъчност. Не всеки заразен с него обаче развива болестта. ХИВ може да отслаби имунната система на човека и тя да не може да се справи с определени инфекции, с които здравият индивид се справя. Едва тогава се поставя диагнозата СПИН, но човек може да остане серопозитивен до края на живота си, без да я развие.
Въпреки това, заразените с ХИВ-вируса могат да го предадат на други хора. Това става чрез пряк контакт на лигавицата или кръвния поток със съдържаща вируса телесна течност, пo полов път, чрез кръвопреливане, при употреба на замърсени игли, при бременност, раждане или кърмене.
Все още не съществува ваксина или лекарство, което да излекува носителя на вируса. Съществуват обаче терапии, които могат да забавят развитието на болестта. При консистентно приемане на лекарства, пациентът може да очаква дълъг и пълноценен живот, като средната му продължителност може да достигне тази на здрав човек. 
Освен заразеният с ХИВ врачанин, има и един жител на областта, който е диагностициран с хепатит Б. Болестта се предава чрез контакт със заразени телесни течности - кръв, слюнка или по полов път. 
Има и 15 нови случая на варицела, става ясно още от информацията на здравните власти. 
08.05.2024, 11:09 часа
1094 1
Коментари

АЗ

09.05.2024, 13:41 часа
То с толкова много еднополови контакти, най-вече при мъжете, мъж с мъж, какво друго да се очаква! Лошото е тия който ходят и с двата пола, че го предават и на нищо не подозиращи жени, а те после на други неподозиращи мъже!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha