Отчитат ниска популация на дива свиня в Монтанско

Отчитат ниска популация на дива свиня в Монтанско Под 200 бройки е пролетният запас от дива свиня в област Монтана. Запазва се броят от пролетната таксация спрямо миналата година. По-малък е броят на някои видове дребен дивеч. Пролетната таксация е едно от най-важните ловно-стопански мероприятия, тъй като при нея се установява пролетният запас на всички видове дивеч. На база на запаса се прави план за ползване на дивеча през следващия ловен сезон.
"Ситуацията с дивата свиня във връзка с африканската чума има едно затишие. Радостното в нашата област е, че и този ловен сезон нямаме регистрирани случаи на отстреляна или намерена дива свиня, която да е умряла от Африканска чума по свинете. Популацията на дивата свиня драстично е слезнала надолу и от предишните години, когато сдружението можеше да се похвали с отстрел на около 400 и над 400 животни за ловния сезон за тази година може да кажем, че само пролетният запас е малко под 200 бройки. Което спрямо миналата година се е запазило. Отстрелът ни за предния ловен сезон е изпълнен само на 40%. Общо са отстреляни 60 животни за целия ловен сезон", каза Александър Георгиев - ръководител по лова в ловно-рибарското дружество в Монтана. 
"Някои от дружинките разбират ситуацията и отказват да ловуват на дива свиня, за да се даде възможност на вида да се възпроизведе и да се възстанови популацията. Традиционно сдружението в Монтана разселва много фазани и поддържа горе-долу постоянна популация, но при липсата на дива свиня ловците наблегнаха на лова на фазан", каза Александър Георгиев.
"Съвсем нормално е това нещо, но сме над допустимия запас и нашите ловци спокойно ще могат и през този ловен сезон да ловуват на фазан. При яребицата и при заека не седят така добре нещата. Имаме по-малка пролетна таксация при яребицата. Заекът си запазва един запас последните 5-6 години, държи едно и също ниво. Което показва, че прирастът който има заекът не може да оцелее и да вдигнем запаса. Не ни е разрешен отстрелът на заек, не пускаме разрешителни за ловуване. Това на мен и на моите колеги ловците ни говори само едно - силната преса на земеделците с това бурно земеделие, големи техники, ранната оран и прибирането на реколтата, всичко това унищожава дребния дивеч в полето. Това са яребицата и заекът", каза още той.
Всяко година ловците преизпълняват обаче плана за отстрел на хищник.
05.05.2023, 10:09 часа
631 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha